Jak správně pečovat o výšivky ?

Jak správně pečovat o výšivky ?

Návody a tipy, jak prát, žehlit a skladovat oblečení a doplňky s výšivkami, aby vydržely co nejdéle v perfektním stavu

Výšivky přidávají oblečení a doplňkům jedinečný a osobní nádech. Avšak vyšívané kousky vyžadují zvláštní péči, aby si udržely svou krásu a dlouhou životnost. Zde jsou základní tipy a návody, jak správně prát, žehlit a skladovat vyšívané předměty, aby vypadaly co nejlépe.

Praní vyšívaných kousků

  1. Čtěte štítek s pokyny: Vždy začněte čtením štítku s pokyny pro údržbu. Některé vyšívané kousky mohou vyžadovat speciální péči, například ruční praní nebo chemické čištění.

  2. Ruční praní: Pokud je to možné, perte vyšívané předměty ručně. Použijte jemný prací prostředek a studenou vodu. Vyhněte se drhnutí výšivky, místo toho jemně krouživými pohyby vyčistěte znečištěná místa.

  3. Praní v pračce: Pokud musíte použít pračku, vložte vyšívaný předmět do speciálního sáčku na prádlo, aby se minimalizovalo tření. Zvolte jemný prací cyklus a použijte studenou vodu a jemný prací prostředek.

  4. Sušení: Nikdy nesušte vyšívané předměty v sušičce. Místo toho je položte na rovný povrch a nechte je přirozeně uschnout. Vyhněte se přímému slunečnímu světlu, které by mohlo způsobit vyblednutí barev.

Žehlení vyšívaných kousků

  1. Připravte žehličku: Před žehlením nastavte žehličku na nízkou teplotu bez páry. Příliš vysoká teplota může poškodit výšivku i látku.

  2. Použijte ochrannou vrstvu: Aby nedošlo k přímému kontaktu žehličky s výšivkou, položte na ni tenkou bavlněnou látku nebo pečicí papír. To ochrání výšivku před poškozením.

  3. Žehlení: Žehlete z rubové strany látky nebo přes ochrannou vrstvu jemnými pohyby. Nepoužívejte přílišný tlak, aby nedošlo k deformaci výšivky.

Skladování vyšívaných kousků

  1. Skladování na ramínkách: Oblečení s výšivkami, které lze pověsit, skladujte na ramínkách, aby se zabránilo zbytečnému pomačkání a tření.

  2. Skladování v šatníku: Vyšívané předměty, které nelze pověsit, ukládejte složené v šatníku. Mezi jednotlivé kousky vložte kyselinově neutrální hedvábný papír, aby se minimalizovalo tření a poškození.

  3. Ochrana před vlhkostí a prachem: Uchovávejte vyšívané předměty v suchém prostředí a chraňte je před prachem pomocí ochranných obalů nebo speciálních vaků na oblečení.

Závěrečné tipy

  • Opatrnost při nošení: Dávejte si pozor na ostré předměty a povrchy, které by mohly výšivku zachytit nebo poškodit.
  • Pravidelná kontrola: Pravidelně kontrolujte vyšívané předměty a případně opravujte drobné poškození, aby se předešlo větším škodám.
  • Profesionální čištění: Pokud si nejste jisti, jak správně pečovat o vyšívaný kousek, neváhejte se obrátit na profesionální čistírnu.

Dodržováním těchto tipů a postupů zajistíte, že vaše vyšívané oblečení a doplňky zůstanou dlouho krásné a v perfektním stavu. Výšivky si zaslouží zvláštní péči, která se vám vrátí v podobě jejich dlouhodobé krásy a originality.

Zpět na blog